Sidor

söndag 4 mars 2012

Vegetarisk lasagne GI-style


Det blev en osolig promenad de 1.3 kilometrarna jag har till Maxi. Det gjorde ingenting. Våren har redan flyttat in i mitt hjärta och så länge det går att gå fort utan att halka är jag nöjd.

I favoritaffären hittade jag inte bara rätt dammsugepåsar(!), utan även små pastelliga ugnsformar till kampanjpris. I och med att jag ofta äter ensam (lose the pity), och inte har någon micro (man kan leva utan) och har typ världens pluttigaste ugn, har jag varit på jakt efter små formar att göra typ pajer och dyligt i. Och vad springer jag in i om inte de perfekta? 8 x 14 cm och rektangulära. De fanns även i glas och oval form. Priset då? 99 kr för 4 stycken. En halv kostnad.

På vägen hem höll huvudet på att explodera av inspirerande idéer. Valet av lunch föll slutligen på en lasagne - GI-style.

Här får ni receptet och det räckte till två av dessa mini-formar. Självklart kan ni öka på mängden och använda er av en större form:

Finhacka 1/4 rödlök och en vitlöksklyfta och fräs i rapsolja (eko!). När lökhacker är gyllene, lägger du i ungefär 2 dl färs (quorn eller köttig) och två matskedar tomatpuré. Tillsätt en 2 msk ajvar relish och kikärtor (eller andra bönor) och späd med lite vatten, kanske 1 dl, och krydda med salt och peppar. Koka en liten stund.


Olja formarna och sprid ut 1. ett lager färs-röra över botten, varva sedan med 2. hyvlad morot, 3. tunnt skuren tomat och färsk basilika, 4. morot, 5. keso, 6. morot och avsluta med 7. färsröran och 8. toppa med smulad fetaost.


Gratinera i 225 grader i 20-30 minuter.

Till min mini-lasagne åt jag en grönsallad med tomat, gurka, solrosfrön, rostade sojabönor och vitvinsvinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar