Sidor

torsdag 7 juni 2012

Sallad med rödbetor, getost och rostade valnötter

Vegetarianen slaktar rödbetor.
Det var blodigt värre i köket under gårdagens förberedelser inför nationaldagsmiddagen. Att koka, skala och dela rödbetor är inget man gör i sin vitaste skjorta precis. Tur det är sommar, så man kan laga mat i underkläderna. En rosaprickig mage är väl bara charmigt tänker jag?
Både jag och Carro åt den här salladen under ett ständigt "mmm":ande, vilket förmodligen betyder att receptet borde postas. Så här har ni:
Börja med att koka färska rödbetor i vatten. Med skal. Då behåller de färgen. Det tar sin lilla tid innan de är mjuka, så se till att du har gott om tid. När de är genomkokta skalar du dem, skär upp i cm-tjocka skivor och placerar på en ugnsplåt. Lägg en bit av din bästa getost på varje skiva och ringla över en god honung.
På andra sidan av plåten lägger du en hög med urkärnade och klyftade aprikoser. Och ett gäng valnötskärnor. Du kan ringla på lite honung även på dessa, innan du hivar in plåten i en 200 grader varm ugn. Efter 10-15 minuter har osten smält in sig i betorna, aprikoserna har gått från syrliga till söta och nötterna har rostats.
Om du, som jag, brukar leka TV-kock, har du i förväg gjort salladen som det varma ska serveras på. Kanske med urkärnad gurka och tomat, kikärtor, purjolök, rädisor, sött päron, cantaloupe och ruccola. Inte ens bristfällig fantasi kan ursäkta en gräns här. En vinigrette på ekologisk kallpressad rapsolja och vitvinsvinäger är gott, men inte ett måste. Däremot är det på sin plats att dra några tag med svartpepparkvarnen över alltihop innan du hugger in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar