Sidor

fredag 1 oktober 2010

Valnötsbröd


Man bakar för lite matbröd, så är det bara. Men Gud, vad gott det här blev. Varmt. Med bregott. Åh...

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
2 tsk salt
100 g valnötskärnor
5 dl siktat rågmjöl
8-9 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt och nötter. Knåda i nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen. Knåda och knåda. Som en liten blå. Sedan kan du lägga en handduk över bunken och låta degen bli stor och mysig. Det tar typ 45 minuter. Undertiden du väntar kan du koka soppa.

Knåda lite till och dela den i två delar. Forma till två fina limpor som du lägger på en blåt med papper. Släng på handduken igen och vänta i ytterligare 30 minuter. Nu kan du färga ögonbrynen eller något. Glöm bara inte bort att sätta ugnen på 225 grader.

Dra av duken och beskåda två stiliga soon-to-become-bröd. Snitta dem litegranna med en sylvass kniv. Ställ in dem i nedre delen av ugnen och sänk sedan värmen till 200. När 35 minuter gått har du två finfina bröd att dela med vänner, ge bort eller äta upp själv med Philadelphia-getost, illröda holländska kvisttomater och rucolla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar