Sidor

fredag 12 februari 2010

Sega chokladmaränger


Vi är två man kort idag. Minst. G:et har fallit bort, skoningslöst i sjukdom. Och Marie. Marie sitter där hon sitter (eller står, ligger, hänger - vad vet jag). Alldeles för långt borta.

Men vi kör ändå. Och försöker låtsas som ingenting. Jag och Cilla ska ägna kvällen åt att dopp jordgubbar i choklad, innan vi stoppar dem i munnen. Just därför, för att inte tröttna på alla jordgubbar (och all annan mys-frukt), har jag bakat maränger. Ni vet sådana där som man kan köpa på kondis. Sega och fyllda med choklad.

Vill du också? Då behöver du:
50-100 g choklad (jag använde marabous mörka)
4 ekologiska äggvitor
5 dl strösocker
en godistermometer

Blanda äggvita och socker i en stålskål eller kastrull. Sänk ner den i vatten bad och fortsätt visspa tills temperaturen når 62 grader ungefär. Det går fort. Tag då bort skålen ur vattnet och fortsätt visspa med elvissp eller i en bakmaskin, tills marängen kallnat. Det här tar däemot tid, så har du en bakmaskin är du lyckligt lottad!
Smält chokladen och blanda i den i smeten. Klicka upp 12 maränger på en bakplåtspappersklädd baplåt och ställ dem i mitten av ugnen på 150 grader. Lämna dem där i cirka 30 minuter. De ska ju vara kladdiga när de kommer ut!

Trevlig mysfredag på er!

1 kommentar: