Sidor

torsdag 11 februari 2010

Exotiskt gul och knäckig kaka


Jag kände att det var dags att spänna ut mina vingar ytterligare några cm och experimentara lite med exotiska smaker som banan, ingefära, saffran och kokos. Smaker som får våra sinnen att vilja lite längre bort.

Till kakan behöver du:
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 mosad banan
2 msk riven färsk ingefära
1 msk gurkmeja
0.5 g saffran

Till knäcktäcket behöver du:
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl mörk sirap
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
2 dl riven kokos

Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa (med kokosflingor, kokosa?!) en form med löstagbar kant. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Använd matberedare din latmask! Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt blanda. Smaksätt med vaniljsocker, banan, ingefära, saffran och färga med gurkmeja. Häll i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret i smeten och bred sedan ut den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Undertiden kakan bakas gör du knäcktäcket såhär: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt socker, sirap, smör och mjölk. Rör hela tiden medan blandingen sjuder. Den är redo när den har segrinnande konsistens. Då rör du ner kokosflingor.

När kakan piper (eller klockan), smetar du på knäcken och ställer sedan tillbaka formen i ugnen igen. Nu behöver den ca 15 minuter till, för att täcket ska bli sådär glansigt och toscakakeaktigt.

Det ända som fattas nu är en palm och en sandstrand.


Min kaka åkte direkt in i frysen, utan att passera gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar