Sidor

söndag 31 januari 2010

Cypriotisk lammstek


Söndag som det ändå är, tycker jag att det passar bra med en riktigt härlig stek. Det fick bli lamm med smaker från Cypern. Landet som mixar de bästa smakerna från Medelhavet och Mellanöstern. Två favoriter i en.

Vill du också vara med? Då behöver du:
en lammstek (på ben eller inte spelar ingen roll)
tre vitlöksklyftor
flingsalt
svartpeppar
potatis
en gul lök
krossade eller passerade tomater
tomatpuré
saften av en halv citron
3 dl vatten
1/2 dl fond (förslagsvis lamm- eller kalv)
2 dl grädde

Börja med att putsa bort senor och lite fett från steken. var inte rädd flör att lämna fett, det ger smak åt köttet. Skär hällre bort efteråt.

Torka av med papper och skär små snitt över hela köttbiten. Pilla in skivad vitlök i hålen, salta och peppra. Lägg lammet i en ugnsfast form och placera den i mitten av ugnen på 180 grader i en halvtimma. Nu kommer det börja dofta gott i köket!

Undertiden lammet gottar sig i värmen, skalar du potatis som du sedan delar på mitten. Snitta den runda sidan av halvorna, precis som du gör med hasselbackspotatis.
Skiva löken tunt och blanda den med krossade tomater och tomatpuré.


När lammet varit i ugnen i en halvtimma lägger du ut potatishalvorna runt om lammet och pressar över citron. Salta och peppra dem och lägg på ett par kanelstänger och ett lagerblad. Häll över vatten och fond. Stick in en termometer på det tjockaste stället och ställ tillbaka lammet i ugnen. När termometern visar 63-65 grader tar du ut steken - om du gillar mediumrött kött. Föredrar du välstekt, låter du den vara inne till 70 grader.
Låt köttet vila på en skärbräda inpackad i folie i 15 minuter, innan du skär upp det.
Häll stekskyn i en kastrull och visspa i grädde. Koka såsen på mediumvärme tills den tjocknat lite. Smaklig måltid!

Nu ska vi se hur bra Snabba Cash är egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar