Sidor

onsdag 6 januari 2010

Ärtsoppa med fläsk


Vem blir inte sugen på en riktigt värmande och matig soppa när snöflingorna yr utanför fönstret? Ärtsoppa känns ju sådär perfekt vintrigt, nu när vi faktiskt har knappa två månader kvar att leva i en svart/vit värld.

Börja med att skölja dina torkade gula ärtor under kallt vatten, innan du låter dem ligga i blöt i minst sex timmar.

För övrigt behöver du:
gul lök
rimmat sidfläsk
grönsaksbuljong
torkad mejram
torkad timjan
senap till servering

Skölj de blötlagda ärtorna och fyll en gryta med minst dubbelt så mycket vatten som ärtor, och låt koka upp. Klyfta löken och lägg ner den, tillsammans med en hel bit sidfläsk bland de kokande ärtorna. När fläsket är mört (efter en timma eller så), tar du upp det för tärning, innan du lägger tillbaka det i soppan.

När ärtorna är mjuka och lätt kan mosas, är soppan redo att kryddas med buljong, mejram och timjan.

Servera soppan med extra torkade örter och din favoritsenap. I vår familj råder det just nu lite ångest över den snabba åtgången på honungssenapen från Holland. Ajajaj.


Självklart avslutade vi vår måltid med en pannkaka och rårörda jordgubbar. Ska det va', så ska det va'!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar