Sidor

torsdag 19 november 2009

Lussekatter


Ja, i tisdags bakades det ju lussekatter i huset. Lite för tidigt kanske, men ärligt talat, vem kan motstå? Dessa bullar blev hur som helst helt perfekta. Saftiga och väldoftande. Receptet kommer från coop.

Du behöver:
1 g saffran

1½ dl socker
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Börja med att stoppa in lite saffran i näsan, det luktar ju så extremt gott, och inget ger mer julkänslor (förutom möjligtvis pepparkakskryddor?). Mortla den sedan med lite socker. Då får du ett finfördelat pulver som ger mer smak.

Degspadet gör du på det gamla traditionella sättet, alltså smält smöret, häll i mjölken och stoppa ner fingret. När vätskan har samma temperatur som du själv, kan du hälla lite över den söndersmulade jästen i en bunke. Rör och häll i resten.

Blanda i socker, kesella och salt. Tillsätt sedan nästan hela högen mjöl. Nu är du lyckligt lottad om du äger en bakmaskin, eller åtminstone en elvisp med degkrokar.
Degen ska vara slät och fin när den är färdigmasserad. Ställ den övertäckt och låt den jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Knåda ut degen på mjölat bakbord och rulla dina katter. Enligt receptet ska du göra 40 stycken. Jag gjorde ca 18 av min klump. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med handdukar och jäs ytterligare en gång i 30-40 minuter.

Tryck i dina russin och pensla med uppvispat ägg.

Grädda dem någonstans i mitten i 10 minuter. Ja vem vet, dina kanske behöver mer/mindre tid...

Som sagt, dessa lussekatter blev perfekta och jag fick mig en god luch.

Föresten, visste du att Kesella är arlas varumärke på kvarg/kvark?
Kvarg är i sin tur en sorts färskost som görs av mjölk som ystats med mjölksyrakultur och löpe till en ostmassa. Nu vet ni det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar