Sidor

torsdag 4 november 2010

Saffransbullar med smör, mandel och vit choklad


Det var de här gua små bullarna som jag stod och slet med igår. Nja, slet kanske jag inte gjorde direkt. Men visst tar det på krafterna att baka bröd utan bakmaskin. Tack Gud för degkrokar.

Till 50 små bullar behövs:
1 pkt jäst för söta degar
5 dl standardmjölk
2 pkt saffran
1 tsk salt
0,5 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
ca 8-9 Manitoba Cream

Fyllning:
300 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
100 g riven vit choklad
0,5 tsk vaniljpulver
russin (om så önskas)
mandelspån att lägga på toppen

Smula jästen i en bunke (typ superbunken från ICA) och värm mjölken till 37 grader. Rör ut lite av jästen med mjölken och häll sedan på resten. Lös upp salt och socker och tillsätt sedan mjöl, lite i taget tills det blir en ganska lös deg. Kör med degkrokar eller i maskin och lägg i smöret. Arbeta degen i minst 15 minuter. Plasta bunken och låt jäsa i 45 minuter.


Jäskraften i mjölet är grym att se. Degen är minst tre gåmnger så stor efter 45 minuter.

Undertiden degen sväller kan du göra fyllningen;
Vispa mandelmassa, smör, choklad och vaniljpulver jämt och fluffigt.

Knåda ut degen. Rulla dina bullar på ditt favoritsätt (eller på det minst påfrestande sättet) och bred på fyllningen.
Lägg ut dem i formar eller på bakplåtspapper

Pensla med uppvispat ägg och toppa med mandelspån. Baka i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

  1. Men skojja vad det ser gott ut!!!! Åhhh saffran och mandelmassa är typ kanske världens bästa kombo!

    SvaraRadera