Sidor

tisdag 23 februari 2010

Tre nyanser av brunt - chokladtårta


Det här mina vänner. Detta är något ut över det vanliga. Om du som jag (och typ alla jag känner) är ett stort fan av maffiga chokladdesserter, kommer den här tårtan simma som handsken i magen på dig. Ja, den är alltså något att sätta gaddarna i.
Jag måste erkänna att det var riktigt kul att experimentera sig fram till det här resultatet, eller vad säger du Erica?

Den innehåller dessutom inget mjöl, och passar därför perfekt för glutenallergikern.

Botten - Fondant au chocolat noir:
250 g philadelphia
150 g nutella
125 g mörk choklad
40 g strösocker
2 ägg
30 g maizena

Sätt ugnen på 150 grader.
Smällt chokladen i vattenbad. När den är rinnande tillsätter du nutellan och blandar väl.
Vispa philadelphia, socker och maizena med en elvisp i en minut.
Tillsätt chokladblandningen och vispa i ytterligare en minut.
Blanda i ett ägg i taget med en slickepott.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant och ställ in i mitten av ugnen.
Efter 15 minuter stänger du av ugnen, men låter kakan stå kvar i ytterligare 30 minuter med luckan stängd.

Ställ kakan svalt.

Mitten - Dumlefluff:
en påse dumlekolor
3 dl vispgrädde

Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt dumle i småbitar. Rör tills kolorna smält samman med grädden.
Ställ kallt i minst fem timmar.
Vispa dumlegrädden till ett fluff och bre det över choklad fondantkakan.
Ställ tillbaka formen i kylen.

Toppen - Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
2 äggulor
150 g philadelphia
1 dl florsocker
en vaniljstång
3 dl vispgrädde.

Blanda grädden med fröna från vaniljstången och lägg även i själva stången. Ställ i kylen i minst sex timmar.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa ihop gulor, ost och socker med elvisp. Tillsätt chokladen.
Ta upp vaniljstången ur grädden och vispa den fluffig.
Vänd ner vaniljgrädden i chokladsmeten försiktigt/lite i taget, men se till att allt blir blandat.
Bred ut över dumlefluffet och ställ kallt.

Vi serverade kakan efter en natt i kylskåp, och jag kan lova att det var en fröjd för alla kroppens organ. Hm. Ja. Hur som helst. Testa!

1 kommentar:

  1. Wow! Det här låter ju helt fantastiskt mumsigt! Rolig kombination av Philadelphia, nutella och dumle. Jag misstänker att min lillasyster skulle älska det här, godisgris som hon är ;). Jag tror bestämt att jag måste testa =).

    /Linda

    SvaraRadera