Sidor

tisdag 23 februari 2010

Sirapslimpa


Det ser ut som att dagen hade tänkt att ställa till med en hel hög bakåtvända överaskningar.
Trötthet som inte går att bota med kaffe, hunger som inte går att bota med granny smith, och dåligt humör som inte går att bota med vackert vinterväder.
Jag antar att mitt motionssug inte kommer försvinna efter ett par timmar på gymmet och min lust att städa inte kommer dämpas av dammsugning.

Men vad 1000 - en + an. Baka en sirapslimpa istället för att lyssna på min klagosång.

För två mycket frysvänliga och saftiga limpor behöver du:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g jäst
1 1/2 dl mörk sirap
1/2 dl honung
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special fullkorn
6 dl rågsikt.

(Receptet är nästan Leilas.)

Värm smör och filmjölk till tills du kan stoppa ner fingret utan att det känns svalt. 37 grader alltså.
Smula jästen i en bunke och tillsätt salt, sirap och vätskan.
En elvisp med degkrokar hjälpte mig att knåda in mjölet lite i taget, till en medgörlig och len deg.
Låt degen jäsa under bakduk till den har blivit dubbelt så stor. Då kan du sätta ugnen på 200 grader och baka ut degen till 2 limpor.
Om du är i ägo av två brödkorgar kan du mjöla in och låta bröden jäsa i dem under en bakduk till dubbel storlek.
Skjutsa in limporna i mitten av ugnen och låt dem stå i cirka 20 minuter innan du täcker över dem med aluminiumfolie, för att de inte ska bli sotiga på ovansidan. Efter ytterligare 15 - 20 minuter är bröden klara att serveras med bregott.
Det här måste väl rädda vilken dålig dag som helst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar