Sidor

måndag 14 juni 2010

Smulpaj med rabarber och jordgubbar


Slutet av förra veckans vardagar spenderade jag i Varberg. En och annan lunch på stan' hanns med, och också en fika på hemmabakad rabarberpaj i det Hellbergska köket.
Som oftast var det Cilla som kom över på en provsmakning av detta berg till paj. Och rabarbern- den kom direkt från trädgården!

Att baka en smulpaj är bland det simplaste man kan ta sig för. Det går helt enkelt inte att misslyckas. Skulle man på något mystiskt sätt fucka up det ändå, dränker man misslyckandet i ett hav av vaniljsås.

Smulpajs-överkurs blir det om man först gör ett pajskal:

225 g smör
1 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Blanda ihop ingredienserna och tryck ut i en form.

Fyll sedan formen med rabarber (tvättad, skalad och hackad) och jordgubbar.

Själva smuldegen blandar du av havregryn, strösocker, vetemjöl, vaniljsocker och smör. Här gäller det att höfta, men tänk på att inte snåla med något. Särskilt inte om du är som de flesta barn - överförtjust i smulorna.

Fördela smulorna över frukt och bär och baka den i mitten av ugnen, 175 grader tills den fått fin färg.

Vaniljsås eller vaniljglass är ett måste!
Se så, inga ursäkter. Sätt igång att baka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar