Sidor

fredag 13 november 2009

Speculaas


Det var degen till den här pepparkaksliknande jättekakan som jag och Monstret knåpade ihop under gårdagen. Speculaas säljs just nu överallt i Nederländerna, som en julkaka. Den finns dock att köpa året om som en tilltuggskaka till kaffe och te. Så här gjorde vi;

Till en stor kaka behöver du:
250 g självresande mjöl
125 g farinsocker
2 msk speculaaskrydda (det blir nog fint med en egen pepparkaksblanding)
2 tsk salt
175 g kallt och hårt smör
(50 g skållade mandlar)



Farinsockret här i Holland är "fuktigt".

Blanda ihop de torra ingredienserna innan du mosar in tärnat smör.
Knåda snabbt ihop till en slät deg.

Degen lägger du i plast och stoppar in i kylskåpet i minst en timma. Låt den gärna ligga där i en till två dagar innan du bakar.

När du tar fram degen är den svinhård, så det gärller att du är stark om du ska kunna knåda ihop den igen.

Nu har du antagligen kommit tillbaka från gymmet och är redo att baka ut din deg. Kavla då ut den på mjölat bakbord till en cm tjock rektangulär. Äsch, vilken form du vill antar jag!
Det är också nu du trycker i mandeln lite varstans. Det struntade jag i som ni ser. Endast pga av snålhet.

Baka den i ugnen på 175 grader i 25 - 30 minuter.

Det kommer lukta pepparkaka i hela huset och vem har ont av det egentligen?
Bryt sönder och avnjut den med kall mjölk.
Nu kan vi alla baka på holländska, jippi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar