Till den här grytan använde jag:
600 g nöt
två morötter
två gula lökar
en röd lök
en solo-vitlök
en bit av en rotselleri (kanske 100 g)
två köttbuljongtärningar
två lagerblad
två liter vatten
färsk timjan
två dl torkade trattkantareller
två dl grädde
Hacka ner lök, morot och rotselleri i cm-stora bitar och bryn dem i smör-smör på hög värme tills de blir mjuka och har fått färg.
DJ:s systers arbetskamrat slaktade sin tjur - därav överflödet på mört, saftigt och smakrikt kött i vår frys. Skär ditt nöt i kuber à två cm.
Bryn också dessa i riktigt smör tills de får en sådan där fin yta runtom.
Dumpa ner allt det brynta i en stor gjutjärnsgryta. Fyll på med vatten, några lagerblad och ett par buljongtärningar. Locket ovanpå och en liten tanig låga under.
...och en himla massa kärlek förståss.
En hel drös av timmar senare har vätskenivån halverats, grönsakerna börjar bli krämiga och köttet har trådat sönder. Då kan du slänga ner en kvist timjan. På med locket igen.
Ungefär 45 minuter innan servering, ställde jag in en plåt med klyftpotatis i ugnen. De fick mysa i 200-gradig värme tillsammans med färsk rosmarin och en nypa havssalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar