Sidor

onsdag 10 mars 2010

Bagels


Jag använde i princip hela gårdagen åt husliga sysslor. Badrummet skiner som diamanter och golven såg ut att vara lite mindre ludna. Ja, i någon timma eller så.
Så bakade jag ju de här gänget också. Bagels. Precis som på den gamla goda tiden. Åh!

Till 12 ringar behöver du:
25 g färsk jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 msk ljus sirap eller socker
1 tsk salt
14 dl vetemjöl
en vid gryta med kokande vatten
sesamfrön
valmofrön

Värm vattnet till 27 grader och smula undertiden ner gästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten av vattnet, olja, sirap och salt. Knåda in nästan allt mjöl, men spara lite till utbakning. Låt jäsa under bakdug i 60 minuter.

Knåda ihop degen igen och dela den i 12 små bollar. Gör ett hål i varje boll. Kom ihåg att hålet krymper under jäsningen, så gör dem ganska stora. Läg dem på bakplåtar med bakplåtspapper. Täck över ringarna igen och låt jäsa i 15 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 225 grader och koka upp vatten i en stor och vid gryta.

När ringarna är färdigjästa kokar du dem i vattnet (tre i taget kanske?), en minut på varje sida. Lägg tillbaka dem på plåtarna och strö över något gott frö.

Baka i ugnen i 15-20 minuter och låt dem svalna under bakdug på galler.

Dela på mitten och bre på ett tjockt lager naturell färskost så har du en riktigt klassisk amerikansk frukost!

Receptet kommer ut matbibeln Vår Kokbok och användes flitigt av mig som 14-åring.

1 kommentar: